Valmistajat

Pienoismalliopas

Mikä on pienoismalli?

Pienoismalli on jostakin esineestä tai muusta kohteesta tehty alkuperäistä huomattavasti pienempi versio. Yleisimpiä pienoismalleja ovat kulkuneuvoaiheiset mallit, kuten autot, lentokoneet, laivat ja sotilasajoneuvot. Myös ihmis- ja eläinfiguurit kuuluvat pienoismallien kategoriaan. Pienoismalleja voidaan tehdä myös rakennuksista ja maastoista. Pienoismalleja valmistetaan niin muovista, puusta, kuin metallistakin. Pienoismalleissa on aina mittakaava, kuten esimerkiksi 1:72, jolloin pienoismallin pituuden ollessa 10cm on mallin esikuva 720cm pitkä. Mitä suurempi on mittakaavan luku, sitä pienemmästä mallista suhteessa esikuvaansa on kyse. Pääsääntöiseti suuremmat mallit ovat yksityiskohtaisempia. Sivustollamme olevissa pienoismalleissa on aina ilmoitettu mittakaava ja mahdollisesti valmiin mallin mitat, jotta saat paremman kuvan pienoismallin koosta.

Miten alkuun?

Ensimmäiseksi pitää valita itselleen mieluinen pienoismalli. Vasta-alkajalle ehkä mieluisin tapa aloittaa pienoismalliharrastus on ns. starter set, jossa liima, maalit, sekä pensselit sisältyvät mallipakkaukseen, etkä välttämättä tarvitse muuta. Lisäksi nämä mallit eivät ole liian monimutkaisia, joten aloittelija saa mukavasti juonen päästä kiinni ja mielenkiinto mallirakentamista kohtaan säilyy. Monissa pienoismalleissa ilmoitetaan myös ns. taitoluokka, kuten Italerin valmistamissa malleissa 1(helppo) → 5(vaikea). Taitoluokitus saattaa olla eri valmistajilla hieman erilainen, kuitenkin siten, että luokka yksi on helpoin. Muita suositeltavia työvälineitä ovat sivuleikkurit ja veitsi valurangasta irrottamiseen, pinsetit pieniin osiin tarttumiseksi, viila jolla voi viilata osia tarkemmiksi ja paremmin paikoilleen sopiviksi, sekä työskentely/ leikkuualusta. Näillä välineillä pääset mukavasti alkuun ja rakentaminen on mielekästä. Mallisarjoissa on mukana yksityiskohtaiset ohjeet rakentamiseen, ja ne kannattaakin tutkia tarkkaan ennen aloittamista. Työ tekijäänsä opettaa! Muiden mallareiden rakentamia pienoismalleja ja erinomaisia vinkkejä löytyy runsaasti netistä, vaikkapa Pienoismallit.net-sivustolla.

Mikä on dioraama?

Dioraama, eli kolmiulotteinen maisemamalli tai asetelma, joka esittää esimerkiksi historiallista tai fiktiivistä tapahtumaa tai tilannetta. Dioraama on yksi pienoismallirakentamisen alalaji, jossa mallisarjoista tehdyt pienoismallit ja/tai figuurit sijoitetaan osaksi pienoiskokoista ympäristöään. Polyuretaani, eristelevyt, hiekka, kivet ja vaikkapa 3d-tulosteet ovat loistavia dioraamamateriaaleja. Vain mielikuvitus on rajana tässä touhussa.

Sanasto

Akryylimaali – Vesiohenteinen maali.
Airbrush – Kynäruisku, maaliruisku.
Dekali – Siirtokuva, eli merkinnät, joita asennetaan malleihin. Yleensä mukana pakkauksissa.
Detalji – Yksityiskohta.
Dioraama – Pienoismalleista rakennettu asetelma.
Emalimaali – Öljypohjainen maali. (eng. enamel paint).
Figuuri – Pienoiskokoinen ihminen tai eläin.
Fotoetsi – Syövyteosat, ohuesta metallista syövyttämällä tehtyjä osia.
Gift set – Lahjasetti, ks. Starter set
Kompressori – Maaliruiskulle paineilman tuottava laite.
Mallari – Pienoismalliharrastaja
Purse – Valamalla osia valmistettaessa syntyvä pieni jälki
Sementti – Cement, liima
Starter set – Aloittelijalle soveltuva pienoismallipakkaus, joka sisältää kaiken välttämättömän ko. mallin rakentamiseksi
Säistäminen – Pienoismalleihin tehtäviä efektejä, jotka kuvaavat sää- ja keliolosuhteiden jälkiä.
Tinneri – Öljypohjaisten maalien voimakas ohennin. Toimii hyvin kynäruiskun puhdistajana.
Valuranka – Kehikko, johon mallisarjan osat on kiinnitetty

Harrasteet.fi:n pienoismallivalikoimaan pääset tästä.

Copyright © 2019 RA-Trading Oy. Powered by Zen Cart
Checkout - Oma maksutapa kaikille